Ervaringen van oud-cursisten

Ervaringen van oud-cursisten

Hanny
Nadat ik een training natuurlijk zien heb gevolgd bij Thomas Quackenbush en daar goede resultaten mee had, ben ik bij Maria terecht gekomen voor ‘regelmatig onderhoud’. De persoonlijke consulten waren heel plezierig, Maria heeft een brede schat aan kennis en ervaring. Na een tijdje wilde ik wel weer een intensievere ondersteuning in een groep, en ik heb samen met Maria een groep geinteresseerden verzameld voor een 3-daagse training. Het werden mooie dagen waarin het programma werd aangepast aan wat leefde in de groep, en toch ook het vaste programma werd doorlopen. Mijn zicht is opnieuw verbeterd en ik heb nieuwe inzichten gekregen. Zowel de consulten als de training zijn een aanrader voor iedereen die een (volgende) stap wil maken op weg naar natuurlijk zien.

Karin(45)
Maria is heel bevlogen. Ze weet als ervaringsdeskundige precies waar ze het over heeft. Ze stopt niet voor ze – voor welk oogprobleem dan ook – een natuurlijke oplossing heeft gevonden. Daar waar anderen ophouden met het zoeken naar een oplossing gaat Maria door. Mijn ogen zijn jaren geleden gelaserd en zelfs daarvoor hebben de oefeningen van Maria baat gehad. Had ik eerder van het bestaan van de Bates methode geweten dan had ik mijn ogen nooit laten laseren. Eigenlijk is het heel simpel. Oogproblemen ontstaan door de overbelasting van de spieren. Door de Bates methode worden de spieren ontspannen en herstelt het zicht. Dus zie je niet scherp? Doe dan eerst een cursus bij Maria. Ik weet nu uit ervaring dat een bril helemaal niet nodig is. Iedereen die bril of lenzendragend is zou ik deze cursus zeker aanraden!

Ineke (57)
Mijn hele leven had ik de overtuiging dat ik niet met twee ogen tegelijk kon kijken. Als kind keek ik scheel en werden mijn ogen om de beurt afgeplakt. Ik heb daardoor geen dieptezicht ontwikkeld, niet geleerd om diepte te kunnen zien. Oogartsen en opticiens konden mij niet helpen, hier was volgens hun niets aan te doen. Tot ik in aanraking kwam met de Bates methode en in contact kwam met Maria. Na 57 jaar zag ik ineens diepte, kon ik 3D zien. Ik ontwikkelde een nieuwe overtuiging: ik kan met twee ogen tegelijk kijken. Mijn beide ogen zijn “open gegaan”, met als klap op de vuurpijl een heuse 3D film in de Efteling met een 3D brilletje. Iets wat ik tot voor kort niet kon zien. Een hele ervaring, de wereld ziet er voor mij nu een stuk mooier uit.

Een overtuiging duurt net zo lang als je hem zelf toelaat.

Diane (41)
In de brugklas kreeg ik een bril, waar ik destijds heel blij mee was, omdat ik alles op het bord weer scherp kon zien. En ik bleef altijd heel tevreden. Totdat ik een artikel in de krant zag over goed zien zonder bril. Nooit over nagedacht dat dat ook kon. Omdat het me intrigeerde ben ik me erin gaan verdiepen en zo kwam ik bij het boek van Saskia Naber en de cursus van Maria. Ik vond het zeer interessant en begon in de zomer met de oefeningen. Ook had ik thuis een aantal letterkaarten opgehangen en genoteerd tot hoever ik het kon lezen. In de loop van de tijd ben ik gestopt met de oefeningen, maar ben ik me wel meer gaan ontspannen. Inmiddels is het een jaar later en kan ik 3 regels meer lezen op de letterkaart. Mijn bril heb ik vorig jaar afgezet en niet meer opgezet. Mijn ogen zijn duidelijk verbeterd. Ik gebruik nu alleen een bril op ¾ van de sterkte om televisie te kijken, in het theater, bij de film of voor het autorijden. Het voelt prima zonder bril. Het enige nadeel dat ik ondertussen heb ondervonden is dat ik vaker een vliegje in mijn oog krijg tijdens het fietsen………..maar dat is niet erg. 

Romy, 12 jaar
Toen ik deze cursus begon had ik een bril met een sterkte van -4, -4,5 met cilinder. Ik was toen 10. Ook mijn vader had een grote sterkte -8,75 ; -8 en omdat het steeds slechter ging met onze ogen is mijn vader gaan zoeken naar een oplossing. Zo volgenden mijn vader en ik samen de cursus. Een paar weken later had ik mijn nieuwe bril met -3 en -3,25 aangeschaft. Het ging steeds beter met mijn ogen en ik deed elke dag oefeningen en ik was van het ritme uit bed bril op naar bed bril af. Nu ga ik naar school zonder bril en draag ik alleen nog maar een -2 bril zonder cilinder om op het bord te kijken en te computeren. Ik kan mensen van jong tot oud aanraden deze cursus te volgen.

Willem, 32 jaar
In het najaar van 2009 kreeg ik bij mijn vliegmedische keuring te horen dat ik langzaam aan toch eens aan een bril moest gaan denken. Niet voor altijd, maar voor een beter zicht wanneer de omstandigheden erom zouden vragen. Vermoeidheid in combinatie met slecht weer en ’s nachts bijvoorbeeld. Vooral om de be-wegwijzering rondom de vliegvelden beter en eerder te kunnen zien… Afgelopen nazomer realiseerde ik dat mijn jaarlijkse keuring er weer aan kwam en met het advies van de keuring op zak ging ik langs bij de opticien. Een afwijking van -1,25 en -1,75 werden vastgesteld en, met correctie zag ik inderdaad haarscherp. Vanwege mijn werk als vlieger adviseerde de opticien mij een bril. Ik vond dit toch best confronterend, ik had mijn leven lang al zonder hulpmiddelen geleefd dus zomaar aan een bril: NO WAY. Op mijn zoektocht om mijn zicht te verbeteren kwam ik langs veel Amerikaanse sites, complot theorien en uiteindelijk heel dichtbij (voor mij) in Den Bosch bij Maria van Velsen. De informatie op haar website sprak mij enorm aan. Vooral de combinatie van de Zelf Kennis Methode met de Natuurlijk Zien Methode die, mijns inziens, in elkaars verlengde liggen. Uiteindelijk ben ik 4 of 5 dagdelen bij Maria gaan praten en oog-oefeningen gaan doen, steeds vloog de tijd voorbij. Door de vragen die Maria me stelde, vond ik veel antwoorden en heb ik beter leren ontspannen. Door de oog-oefeningen merkte ik dat mijn ogen vooral uitgeruster waren en ik heb op een andere manier leren kijken dan het staren wat ik veel deed. Uiteindelijk heeft alles geleid tot een beter keuringsresultaat bij mijn afgelopen vliegmedische keuring! Geen bril dus!

Hanny, 51 jaar
“Baat het niet, dan schaadt het niet”: dat was zo ongeveer de grondhouding waarmee ik een individueel traject bij Maria begonnen ben. Ik had overwogen mijn ogen te laten laseren, maar daarmee zou slechts een fractie van mijn probleem worden opgelost. Ik zou misschien zonder lenzen beter gaan zien, maar mijn scheelzien zou er niet mee verholpen worden en juist daarvan had ik in het dagelijkse leven het meeste last. Bovendien bestond er geen samenwerking meer tussen beide ogen, waardoor ik diepte moeilijk kon inschatten. De begeleiding heeft me geweldig veel opgeleverd. Ik kan na 10 gesprekken met Maria bewust recht kijken! Dat is zo goed voor mijn zelfvertrouwen! Doordat Maria mij geleerd heeft te kijken met twee ogen tegelijk, ervaar ik meer kleur en diepte. En hoewel ik betrekkelijk weinig aandacht heb besteed aan oefeningen om scherper te kunnen zien, is zowel links als rechts mijn lenssterkte 0,5 minder geworden. In de praktijk draag ik de rechterlens niet meer en ik ben verlost van het gedoe met lees- en computerbrillen. Mentaal heeft de begeleiding me wijzer gemaakt: over waar ik in mijn lichaam spanning verzamel, welk effect dat heeft op mijn ogen en overigens op de rest van lichaam en geest en wat ik kan doen om die spanning te verminderen. Wat begon als “het doen van oogoefeningen” is nu een vanzelfsprekendheid en gaat spelenderwijs op in verschillende dagelijkse activiteiten. Maria, bedankt voor je inspiratie. Elke keer als ik een foto van mezelf zie waarop ik recht in de camera kijk zal ik aan je denken!

Marika, 35 jaar
Mijn verwachtingen ten aanzien van de cursus lagen niet heel hoog. Dat kon ik ook niet verwachten met mijn sterkte (-8 met cilinder 2.75). Toch heb ik bijzondere resultaten mogen boeken. De stress is van mijn ogen weg, ik kijk weer zonder oogpijn. Het beeld dat ik zie is rustiger, maar vooral kan ik nu zelf ingrijpen wanneer ik dit alles voel opkomen. Ik geef nog steeds niet op en doe mijn oefeningen. Want als ik dit resultaat al heb mogen verkrijgen, wie weet wat ik nog meer kan bereiken!

Mireille
Het advies van de ortoptist/oogarts was ‘Ontspanning & Geduld’. Het jarenlang dragen van een veel te sterke bril had geleid tot ‘spastische accommodatiespieren’. Iedere prikkel (visueel of niet visueel) zorgde voor een vasthoudende kramp van oogspieren. Mijn ogen/hersenen konden de beelden uit de bewegende wereld om me heen niet goed meer verwerken. Het resultaat was ernstige vermoeidheid, wazig beeld en schele ogen. Dit had (te) veel gevolgen voor mijzelf, mijn gezin, mijn werk en al mijn plannen. Mijn persoonlijkheid maakte het er niet makkelijker op: vrolijk en positief, maar ook gedreven en gericht op alles en iedereen. Het advies ‘Ontspanning & Geduld’ valt dan erg zwaar.

Maria hielp me in te zien dat je, juist terwijl je niets doet, je zorgt voor rust en ontspanning van jezelf en dus van je ogen. Heerlijk, een advies waar ik mee aan de slag kon. Zeker wanneer yogasessies en lange wandelingen niet het resultaat geven waar je op hoopt. Nog steeds helpen de gerichte oogoefeningen me, elke dag weer. Ik realiseer me dat ik met steeds meer gemak, met mijn ogen open, van de wereld kan genieten….zonder bril!

(Brilsterkte was gemiddeld -2,75/-1,5 cylinder beide ogen en uiteindelijk met prismacorrectie tegen scheelzien).

Marijke, 63 jaar
Toen ik begon aan de cursus Natuurlijk Zien bij Maria van Velsen droeg ik een bril met sterkte + 3,25 en + 3,75 en ook een cilinder. De leesadditie was + 2,25. Ik was 63 en ik droeg mijn bril altijd, in tegenstelling tot vroeger. Ik heb op mijn zestiende een bril gekregen tegen de hoofdpijn en droeg hem heel lang alleen voor het lezen. In die tijd kon ik ook in de verte scherp zien zonder bril; dat kan ik allang niet meer.

Na afloop van de cursus heb ik mijn ogen laten meten bij de opticien. Hij mat + 3,00 en +3,50 met weglating van de cilinders. Ik heb er glazen in laten zetten van + 2,50 en + 3,00 en kan daarmee prachtig zien. Om te lezen moet er nog een leesbrilletje van + 2,00 voor. Al met al heb ik voor de verte een kwart punt minder en geen cilinder meer, en voor dichtbij een vol punt minder. Dat is een mooi resultaat voor een week of zes oefenen.

Ik heb de cursus met veel plezier gedaan. Het is leuk om dit in een groepje te doen: je leert van de successen van anderen. Wat mij erg aanspreekt, is dat ik zelf kan kiezen welke oefeningen bij mij passen. Het is goed om je bewustzijn voor het zien aan het werk te zetten. En dit resultaat smaakt naar meer!

Marlies, 47 jaar
Een bril leek mij altijd een prima oplossing. Nooit gedacht dat er een betere manier is om scherp te zien. Ik heb/had varifocus -5, en -6, met cilinders, en een leesgedeelte. Ik kon hier niet goed aan wennen en zag regelmatig niet scherp of had moeite met lezen. In januari begonnen met nachtlenzen. Sindsdien had ik vaak erge hoofdpijn. Ik zag veel beter, maar zeker niet scherp. In maart ben ik begonnen aan de cursus Verbetering Natuurlijk Gezichtsvermogen. Sinds de cursus ben ik mij veel meer bewust van mijn ogen, ontspan vaker, knipper meer, en mijn ogen voelen veel fijner. De hoofdpijn is weg. Ik kijk nu televisie zonder bril. Hoe beter ik de natuurlijke manier van kijken in mijn leven integreer hoe helderder ik overdag zie. Mijn ogen blijven vooruit gaan en ik draag alleen in het donker bij het auto rijden nog een bril (-1).
Ik vertrouw erop dat het nog veel verder vooruit gaat – ik ben nu pas 2 maanden bezig en heb 37 jaar een bril gedragen!

Anne
Al meer dan 50 jaar draag ik een bril, ïk voel me er zo vertrouwd mee. Waarom zou ik dan de cursus Verbetering Natuurlijk Gezichtsvermogen gaan volgen, vroeg ik me af? Toch heb ik het gedaan en ik mag wel zeggen met enthousiasme en tot volle tevredenheid. Ik heb een dubbelfocusbril met cilinders. Ik was gewend meteen mijn bril op te zetten bij het opstaan en pas af te doen voor het slapen gaan. Dat is nu veranderd, ik draag mijn bril veel minder. Tot mijn grote verbazing lukt het me zelfs al enkele alinea’s te lezen zonder bril. Het zit er dus in, het kan, mits ik de juiste zie-gewoontes toepas. De cursus is zeer informatief: theorie afgewisseld met oefeningen om het natuurlijk zien te bevorderen. Deze oefeningen zijn ook thuis heel gemakkelijk te doen en kosten niet veel tijd. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in de toekomst steeds beter zal gaan zien.

Mijn eerste ‘terugkomles’ heb ik nu gevolgd. Dit geeft een verdere verdieping en is een stimulans om door te blijven gaan. Ook ben ik veel bewuster bezig met zien, met het verschil tussen kijken en zien. Ik kan deze cursus van harte aanbevelen.

Wilna, 82 jaar
Het is mooi en leuk te ervaren dat ook de ogen gebaat zijn bij een zo natuurlijk mogelijk gebruik ervan. Omdat ik daar blijkbaar te veel van afgeweken was, prik- en plakogen kreeg en me bij het kijken vooral op straat en vanuit de trein onzeker en onrustig ging voelen – ben ik de cursus gaan volgen. Het is een heel doelmatige en plezierige cursus – met het gevolg dat het met mijn manier van kijken weer goed is gekomen. Ik zit wat dat betreft ontspannen in mijn 82-jarig vel. Met dank aan Maria.

Piet (53)
De cursus heeft mij letterlijk de ogen doen openen. Tijdens de introductie werd ons een aantal basisprincipes, zoals palmeren geleerd. Dit kwam mooi van pas toen ik mijn oogsterkte liet meten. Door van te voren een aantal minuten te palmeren zag ik tot verrassing van de opticien (met behulp van de glazen op de juiste sterkte) meer dan 100% scherp. Daarnaast heb ik ‘s-morgens de laatste tijd last van ‘plak’- ogen. Ook hier werkt het palmeren. De bril doe ik de laatste tijd veel af. Het is heerlijk om de buitenlucht tegen je ogen te voelen en in deze tijd minimaal last te hebben van een beslaande bril. Tijdens de cursus gebeurde er ook nog iets bijzonders. Doordat mijn ogen blijkbaar ontspannen waren, kon ik een tijdlang nummerborden van auto’s lezen op een afstand van ongeveer 10 m1. Mijn sterkte is -2.75 en -3.25.

Ineke (47)
Voordat ik aan de cursus begon had ik veel last van hoofdpijn en gespannen ogen. Nu niet meer. De eerste week zette ik mijn bril alleen nog op bij televisiekijken en werken achter de pc, maar al snel hoefde ook dat niet meer. Ik had niet gedacht me zo bevrijd te voelen, nu ik mijn bril (-0,5, -2,75) helemaal niet meer draag. Ik voel me een ander mens. Natuurlijk zie ik af en toe niet scherp, maar ik weet nu wat te doen om mijn zicht weer goed te krijgen. En op vele andere momenten besef ik dat ik veel meer zie dan vroeger. Bijzonder van de cursus is dat deze naast hartstikke interessant, ook erg leuk is en vol verrassingen zit. Wat je allemaal kunt doen om je ogen lekker ontspannen te krijgen en te houden is heerlijk, kost geen enkele moeite en doet meer met mijn welzijn dan alleen mijn ogen verbeteren!

Annemarie (76)
Sinds de cursus bij Maria zet ik mijn bifocale bril bijna niet meer op. Voor de kleine lettertjes (en cijfertjes!) houd ik een leesbril bij de hand. Vooral in het verkeer voel ik mij veel vrijer en veiliger zónder bril. In de cursus leren we hoeveel we ZELF voor onze ogen kunnen doen. Daar ben ik erg blij mee.

Anke (55)
Sinds ik de cursus NZM bij Maria heb gedaan, hoef ik nog maar zelden mijn leesbril te gebruiken. Een zichtbaar verschil dus!

Maria (60)
Aanleiding om deze cursus te volgen was dat ik steeds slechter ging zien en mijn ogen gingen tranen als ik veel licht of kou op mijn ogen kreeg. Na het volgen van de cursus heb ik duidelijk minder last van tranende ogen, ook als het stevig waait. Ik kan ook al veel meer licht verdragen omdat ik mijn ogen heb leren ontspannen. Alleen bij erg felle zon heb ik mijn zonnebril nog op. Mijn leesbrilsterkte in bovendien verminderd van + 3.0 naar + 1.5.