Achtergrondinformatie

Dr. William H. Bates was een oogarts/chirurg die leefde in het begin van de vorige eeuw. Hij is de ontdekker van de principes en gewoontes van Verbetering Natuurlijk Gezichtsvermogen.
Zijn eerste boek Perfect sight without glasses kwam uit in 1920. Hierin beschrijft hij zijn ervaringen en onderzoeken van oorzaken en oplossingen voor veel gezichtsproblemen, zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, schele ogen, een ‘lui’ oog en ouderdomsbijziendheid. Ook boekte dr. Bates positieve resultaten bij pathologische aandoeningen van het oog, zoals cataract, glaucoom en maculadegeneratie.

Op basis van zijn wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen ontwikkelde dr. Bates een educatieve methode om het gezichtsvermogen te verbeteren. Zelf omschreef hij het als de methode van de natuur.
De Batesmethode is inmiddels een begrip geworden.

De essentie van de methode is het ontspannen van de oogspieren, dus geen oefeningen waar inspanning aan te pas komt. Veel mensen hebben door de jaren heen dankzij deze methode hun bril kunnen opbergen, en ook in de huidige tijd blijkt de Batesmethode zeer goed bruikbaar om te komen tot een verbetering van het natuurlijke zien.